Léčení včelími produkty

08.12.2017 16:14

Léčení včelími produkty

 

Jedná se o jednoduchý, levný, celkem lehce dostupný a zcela přírodní přístup k léčené i závažných nemocí, bez druhotných negativních poškození organizmu.

Zevní aplikace se provádí zpravidla 2 x denně, vnitřní 2 – 3 x denně. Dobu léčby v alternativní medicíně si stanovíme obvykle sami nebo ji určí léčitel.

U vnějších postižení pokračujeme obvykle do vyhojení nebo zlepšení stavu. Budeme se řídit poznáním, že pokud nedojde do 10 dnů ke zlepšení, tak zvolíme jinou léčbu.

U chronických vnitřních onemocnění, např. anémie je doba léčby 3 – 6 týdnů, u ostatních nemocí podle okolností, vývoje choroby a reakce organizmu. Všeobecně platí, že dlouhodobá stimulace organizmu nad 3 měsíce je nevhodná.

Vzhledem k tomu, že některé včelí produkty řadíme k silně působícím lékům, tak pozorujeme své tělo a při používání zvýšíme opatrnost na alergické reakce nebo jiné procesy v těle a při nepříznivých pocitech případně léčbu zastavíme.

Uvedené jednotlivé případy nemocí jsou však naprosto bez rizika.

Afty

Vatu namočenou v propolisové tinktuře řádně afty vytřeme, popřípadě necháme vatu chvíli přiloženou na postiženém místě.

Akné

Dodržujeme dietu a současně ošetřujeme pleť krémem nebo mlékem s propolisem. V akutním případě použijeme mast s propolisem.

Akutní zápal středního ucha

Onemocnění je velmi bolestivé a chronická hnisavá onemocnění jsou nebezpečná svými komplikacemi, protože to může vést ke ztrátě sluchu. Při léčení těchto zápalů se úspěšně používá lihový roztok propolisu. Nemocný si sám jemně pročistí ucho od hnisu a do zvukovodu se zavedou gázové proužky namočené do propolisového roztoku a jemně je přitlačí na bubínek. Na druhý den proceduru zopakujeme. Léčba trvá 10 – 15 dní v závislosti na postižení. Chronický proces je pokládán za vyléčený, když je v ušní dutině po ukončení léčby měsíc sucho a již se znovu výtok neobjeví.

Alergie

Podává se pyl s medem v poměru 1 : 2. Jedná se o léčbu, kterou nastavíme tak, že začneme asi 6 týdnů před obvyklým výskytem senné rýmy. Ve dnech léčby se podává 1 čajová lžička směsi denně, později se zvýší na 2 až 3 lžičky denně. Podle zkušenosti je úspěšnost léčby touto metodou asi 75 % případů. Touto léčbou může nastat v ojedinělých případech silnější alergická reakce, kterou nemůžeme stoprocentně vyloučit. V takovém případě léčbu tímto způsobem přerušíme.

Anémie – chudokrevnost

Obvyklá dávka je 3 x denně 1 čajová lžička čistého pylu. Tato dávka vyvolá u dospělého člověka rychlou obnovu životních sil, přibývání na váze a zvyšuje se množství hemoglobinu v krvi. Užíváme 14 dní a 3 měsíce přestávka.

Smícháme 150 ml čerstvé šťávy z aloe s 250 ml medu a 350 ml červeného vína. 3 x denně užíváme po 1 polévkové lžíci po dobu 2 měsíce.

Med sám o sobě podporuje krvetvorbu a je velice vhodným prostředkem proti chudokrevnosti. Při užívání na tuto nemoc je dávka 3 x denně 10 g medu.

Při použití medu s pylem se užívá 3 x denně lžička 14 dní. Potom uděláme na měsíc přestávku.

 

Angína

Při angíně budeme až 10 x denně kloktat roztok propolisové tinktury 10 – 15 kapek do 0,5 dl vody, nebo tamponem vytíráme mandle.

Smícháme stejné díly nastrouhané cibule, jablek a medu. Užíváme 1 polévkovou lžíci 3 x denně. Nezapíjíme.

Artritida

První den vezmeme 1 litr čisté, neslazené jablečné šťávy a přidáme 1 polévkovou lžíci medu a 6 ml propolisové tinktury.

Druhý den se použije 1 litr hroznové šťávy a přidáme 1 polévkovou lžíci medu a 6 ml propolisové tinktury.

Třetí den si uvaříme kopřivový čaj 0,25 l a do něj přidáme 10 čajových lžiček ovocného octu. Užívá se 3 x denně.

Celá kůra se opakuje do úplného vyléčení.

Arterioskleróza

Tato nemoc je způsobena zúžením cév v důsledku zvápenatění cévních stěn. Obecně se předpokládá, že nemoc vzniká nesprávnou výživou a pitím vody, která obsahuje nadměrné množství minerálních solí. (Minerálky kupované v obchodech vyměňte za vodovodní vodu). Doprovodným příznakem bývá nadbytek cholesterolu.

Budeme užívat denně 1 x 1 tobolku propolisu, nebo propolis v podobném množství po dobu 1 měsíce. Tím se nám podaří snížit hladinu tuků a cholesterolu v krvi.

Astma

Užíváme med s propolisem, nejlépe ráno nalačno čajovou lžičku.

250 g listů aloe nakrájíme na drobno a dáme do sklenice. Zalijeme  ½ litrem červeného vína a přidáme 350 g medu. Vše dobře smícháme a necháme 9 dnů luhovat při pokojové teplotě. Potom přecedíme a 1 měsíc užíváme 3 x polévkovou lžíci denně.

Ateroskleróza

Existuje více teorií co do vzniku aterosklerózy. Kdy se při onkologických postiženích začne ateroskleróza rozvíjet a dá o sobě vědět, tak již na prevenci nebo léčení nezbývá moc času. Je provázena vysokým obsahem cholesterolu v krvi. K jeho snížení je nezbytné pokrm obohacovat magnéziem, vitamínem B6, cholinem a inozitem. To obsahují například naklíčená pšeničná zrna, kvasnice, otruby.

Léčba aterosklerózy včelími produkty je možná, protože přispívá k rozšíření cév, snižuje viskozitu krve.

Léčbu včelími produkty je vhodné prostřídat s léčbou česnekem a při tom užívat 1 – 2 x denně 1 polévkovou lžíci lecitinu a každé ráno nalačno citrusovou šťávu z jednoho citronu.

Co se týká česnekové terapie, je známo několik způsobů. Jako nejlepší je užívat 20 – 30 kapek lihového výtažku z česnekových stroužků. Nebo česnek nakrájet na malé kousky, nebo ho čerstvý používat s jídlem v množství 1 – 2 stroužky denně. Při podrážděném žlučníku se česnek nedoporučuje.

Léčba česnekem se současně s léčbou včelími produkty neprovádí, šlo by o příliš silnou kombinaci. 14 dní provádíme léčbu česnekem a 14 dní provádíme léčbu včelími produkty.

Bércové vředy

Vředy potíráme propolisovou mastí.

Bolesti v krku

Při zánětu hrdla a při onemocněních horních cest dýchacích kloktáme 1 polévkovou lžíci propolisové emulze nebo zředěné tinktury a držíme ji co nejdéle na mandlích a pak ji můžeme spolknut. Užíváme 3 x denně.

Bolesti kloubů a zad

Tyto bolesti jsou různého původu, revmatické, artróza z přílišné námahy. Na bolavá místa ráno a večer vtíráme mast s propolisem.

Bolesti různého původu

Propolis zmírňuje bolesti. Na rozdíl od syntetických přípravků proti bolestem má propolis tu přednost, že flavonoidy jsou v něm přírodního původu a nemají tak nepříznivé vedlejší účinky na trávicí a nervovou soustavu.

Na druhé straně mají bolesti v organizmu důležitou úlohu, protože jsou příznakem, že v těle není něco v pořádku. Bolest nás upozorní, my budeme hledat skutečnou příčinu a posléze odstraníme původce bolesti.

Bolesti zubů

Propolis má silný tlumivý lokální účinek bolesti. Tento účinek je dokonce 3,5 x silnější než je účinek anestetika kokainu a 5,2 x silnější než je u novokainu. Proto je úspěšné ve stomatologii, např. při trhání zubů nebo jiných zásazích, namočíme vatu v propolisové tinktuře a přiložíme ji 10 minut na dáseň, případně vložíme do dutiny zubu. Potom přistoupíme k ošetření zubním lékařem.

Bolesti žaludku

50 kapek propolisové tinktury zředíme ve 100 ml teplé vody a vypijeme.

Bradavice

Každou noc přiložíme kousek vaty s propolisovou tinkturou a přelepíme náplastí. Aplikujeme každý den, často i 14 dní dokud se bradavice nezačne loupat nebo neodpadne.

Bronchitida, rýma

Provedeme inhalaci propolisu v domácích podmínkách. 60 g propolisu a 40 g vosku dáme do menší nádoby asi 300 ml a na vodní lázni propolis a vosk rozpustíme. Fytoncidy propolisu s vodními párami budou stoupat nahoru. Nahneme se nad hrnec s propolisem a přes hlavu si přehodíme ručník, abychom co nejvíce stoupajících par nadechovali. Doporučuje se inhalovat ráno a večer 10 – 15 minut.

Cirhóza

Poruchy výživy, zejména u jaterních chorob, včetně infekční žloutenky, cirhóhy užíváme dlouhodobě čistý pyl. Denní dávka je asi 20 – 25 g. Jeden týden užíváme a tři dny přestávka, tento cyklus praktikujeme do ustoupení problémů.

Deprese

Klanopraška čínská (schizandra) s medem. Nejčastěji se používá 70 % lihový extrakt z plodů a semen schizandry, po 20 – 30 kapkách v kombinaci s čajovou lžičkou medu, nebo prášek z vysušených plodů a semen schizandry v množství 0,5 gramů a čajová lžička medu, 20 minut před jídlem 2 x denně.

Působí, jako stimulující a tonizující prostředek při psychické a fyzické únavě, depresivních stavech, spavosti, na posílení ostrosti zraku.

Dlouhověkost

Překvapivá fyzická a psychická zdatnost včelařů je odnepaměti známa. Pravidelné a přiměřené užívání včelích produktů zvyšuje šance člověka se dožít úctyhodného věku.

Lidoví léčitelé vždy doporučovali pít výluh ze šípků pro dobré zdraví a pro předcházení onemocnění. Dáme 2 čajové lžičky sušených šípků do čtvrtlitru vroucí vody a připravíme si čaj, který přisladíme medem. Čaj je bohatý na vitamín C, výborný proti chudokrevnosti a podpoří nám látkovou výměnu.

Ze šípkových plodů také připravíme studené pití.  20 gramů šípků krátce povaříme v litru vody a necháme do druhého dne stát. Potom scedíme a přisladíme včelím medem. Kombinace včelího medu a šípkového čaje působí téměř zázračně.

Ekzémy

Podle potřeby vtíráme propolisovou mast.

Hemoroidy

Toto onemocnění bývá velmi nepříjemné a často končí operací. Použití propolisu v takových případech nejen utišuje, ale působí i hojivě. Můžeme aplikovat ve formě propolisových čípků, mikroklimat nebo propolisové masti. Účinek bývá často tak výrazný, že dochází k úplnému uzdravení. Propolisovou mast používáme zvenčí kolem anální oblasti, ale i co nejvíce do nitra. Na to můžeme použít gumovou rukavici. Mikroorganismy, které se tu nalézají, se účinnými látkami propolisu zničí. T tím také souvisí pravidelná hygiena, kterou docílíme důkladným omýváním.

Herpes

Natíráme propolisovou tinkturu v neředěném stavu 3 x denně. Bolest mizí do 48 hodin. Většina postižených míst se vyléčí bez jizev. Současně bude užívat vnitřně 3 x denně med s propolisem.

Hnisavé rány

Potíráme propolisovou mastí.

Horečka

Lipový extrát s medem. Vezmeme 10 g květů lípy, tj. 3 polévkové lžíce zalijeme čtvrtlitrem vřelé vody a přikryjeme. Zcedíme a přidáme 1 polévkovou lžíci medu. Užíváme v teplém stavu 2 – 3 x denně jako prostředek, který vyvolá pocení a sníží teplotu.

Odvar z lípy a malin. Vezmeme polévkovou lžíci lipového květu a malinových plodů a zalijeme půl litrem vřelé vody a přidáme dvě polévkové lžíce medu. Užíváme v teplém stavu po sklenici 3 x denně.

Podběl s medem. Vezmeme 5 g květu podbělu tj. 1 polévková lžíce a zalijeme ½ litrem vřelé vody a necháme 15 minut luhovat. Přidáme polévkovou lžíci medu. Užíváme sklenici 2 – 3 x denně. Čaj uvolňuje hleny, vyvolává pocení, působí antimikrobiálně, používá se hlavně při onemocněních dýchacích cest, zápalech plic, chronických bronchitidách.

Při zánětech, které vyvolávají horečku, 3 x denně 30 kapek propolisové tinktury, můžeme požít s vodou.

Hojení po ozařování

Mast s propolisem vtíráme do ozařovaného místa a vnitřně užíváme vnitřně 6 x denně 10 g medu.

Hypertonie, vysoký krevní tlak

Z lidové medicíny se zachovalo několik receptů s medem.

1 polévková lžíce medu, 1 polévková lžíce šťávy z červené řepy, 1 polévková lžíce mrkvové šťávy, 1 sklenice šťávy z křenu (nastrouhaný křen necháme 36 hodin luhovat ve ¼ vody), šťáva z 1 citronu. Vše smícháme a užíváme 1 polévkovou lžíci 2 x denně 1 hod. před jídlem. Léčení trvá 1,5 měsíce.

Smícháme po 1 sklenici mrkvové šťávy, 1 skl. šťávy z křenu, 1 skl. šťávy z citronu a medu. Vše smícháme a užíváme po 1 – 2 čajových lžičkách 3 x denně. Opět asi 1 hod. před jídlem.

½ sklenice šťávy z červené řepy, do ní nakapeme 10 kapek propolisové tinktury. Užíváme 3 x denně, délka léčby je 1,5 až 2 měsíce. Tento recept se velice osvědčil a je účinný.

Jednoduchý recept, kapeme 1 x denně 30 kapek propolisové tinktury do sklenice s vodou až do úplného vyléčení.

Chrapot

Rozemletá semena anýzu zalijeme 1 sklenicí horkého mléka a dáme do termosky luhovat 5 hodin. Potom přecedíme a přidáme 1 čajovou lžičku medu a 1 čajovou lžičku rumu. Pijeme teplé.

Chronická zápalová onemocnění sliznic hrtanu

Nemocní, kteří chronickou laryngitidou si často stěžují na pocit sucha v hrdle, chrapot, pocit cizího tělesa v krku, suchý kašel, nahromadění hustých hlenů současně s pocitem sucha. Propolis aktivně působí na průběh biologických procesů v tkanivech organizmu, má antimikrobiální, protizápalové a místní anestetické vlastnosti, aktivizuje procesy regenerace nemocných sliznic.

Dobře promícháme propolis s glycerinem nebo rostlinným olejem v poměru 1 : 2. Sliznici nosohltanu očistíme od hlenů a 1 x denně natíráme po dobu 10 – 15 dní.

Chřipka

2 polévkové lžíci medu, šípků, rybízu, malin zalijeme ¼ litrem vřelé vody a necháme 15 minut luhovat. Pijeme 3 x denně před jídlem.

Dobrým prostředkem proti chřipce s projevy zápalu hrdla je směs rozetřeného česneku s medem v poměru 1 : 1. Užíváme na noc 1 lžíci a zapijeme teplou vodou.

Infarkt

Po infarktu 3 x denně 1 hodinu před jídlem užíváme 10 – 15 kapek propolisové tinktury v džusu nebo ve vodě. Zlepšíme průchodnost cév.

Kloubová onemocnění

Přetěžování kloubů vzniká často zánět šlach a šlachových pouzder svalů. Kromě odpočinku potíráme bolavá místa několikrát denně propolisovou mastí. V prvních dnech se mohou bolesti projevit ve zvýšené míře a potom odezní. Během léčby se snažíme léčené klouby zatěžovat co nejméně.

Kolitida akutní a chronická

180 g medu, 50 g pylu a 800 ml vody. Med rozpustíme ve studené vodě a za soustavného míchání přidáváme pyl z květů. Směs necháme stát při pokojové teplotě, dokud se neobjeví známky fermentace. Fermentující směs potom uchováme v chladu. Užívá se ½ sklenice před jídlem. Doba léčení je 1 – 1,5 měsíce.

Na léčení kolitidy se doporučuje i med rozpuštěný v jablečné šťávě, to odstraňuje i zácpu. Dáme do dl šťávy lžíci medu a vypijeme 3 x denně.

Při léčení akutní kolitidy si připravíme 20 % tinkturu v 70 % lihovém destilátu. Užíváme 40 kapek tinktury na 1 sklenici teplé vody nebo mléka 1 hodinu před jídlem 3 x za den. Léčba je 20 – 30 dní, dodržujeme dietu.

1 polévková lžíce medu, 1 polévková lžíce heřmánku, zalijeme 350 ml horké vody, necháme stát a potom zcedíme. Používáme jako krystýr 1 x denně po dobu 3 týdny.

Kožní nemoci

Do dl vody dáme 10 kapek propolisové tinktury a tamponem navlhčíme a necháme zaschnout. Potom naneseme například měsíčkovou mast.

Krevní oběh

Krevní oběh nejlépe podpoříme medem v kombinaci s jablečným moštem. 2 čajové lžičky medu rozmícháme ve sklenici moštu a vypijeme. Užíváme 2 – 3 x denně. Touto kombinací se krevní oběh dovede překvapivě upravit.

Krvácivost

Pravidelné užívání medu v malých dávkách zvyšuje mírně krevní srážlivost.

Křeče střev

Připravíme si výluh z květů heřmánku, 25 g tj. 6 polévkových lžic heřmánku a zalijeme litrem teplé vody a necháme 15 minut luhovat, potom v něm rozpustíme 2 polévkové lžíce medu. Tento výluh má širší použití, můžeme ho použít při kloktání úst při angíně, při bolestech zubů, na vředy a poranění kůže, na klystýr při kolitidách. Vnitřně ½ sklenice po jídle jako protizápalový, antiseptický prostředek při potížích ve střevech a průjmu.

Křečové žíly

Ve dne potíráme propolisovou tinkturou a na noc můžeme namazat propolisovou mastí a zavážeme.

Namačkáme 250 g česneku a zalijeme stejným dílem medu. Necháme stát 10 dní a užíváme 3 x denně 1 polévkovou lžíci.

Kuří oka a bradavice

Na noc přiložíme vatu s propolisovou tinkturou a zavážeme.

Lupénka

Potíráme propolisovou mastí, konzumujeme denně med s pylem. Vyléčení se dostaví v 50 % případů.

Maska na obličej

Syrový žloutek, 1 čajová lžička medu smícháme a natřeme na tvář. Necháme 15 minut působit a potom umyjeme. Tvář se velmi osvěží, vrásky se vyrovnávají a ztrácejí. Směs, která zbude, uchováme několik dní v ledničce. Masku opakujeme 2 – 3 x za týden. Svěžest a výživu tváře zajistíme také, natřeme-li ji na několik minut různými ovocnými nebo zeleninovými šťávami, mlékem, smetanou, máslem. Pokud budeme dodávat pokožce na obličeji pravidelně výživu z přírodních materiálů, tak se nám pleť zjemní a zkrásní. Za několik minut tvář od šťáv zbavíme a vše smyjeme.

Další maska při suché a normální pokožce. Vezmeme 100 g medu a smícháme s jedním citronem. V tenké vrstvě naneseme na pokožku a necháme působit 10 – 15 minut. Potom umyjeme studenou vodou.

Maska v podobě těsta se připraví za 2 lžic mouky, která se smíchá s vyšlehaným vaječným bílkem a 1 lžičkou medu. Nanáší se na pokožku 10 – 15 minut. Potom se umyje vodou. Působí proti vráskám při suché a normální pokožce.

Smícháme 2 polévkové lžíce lihu a vody, přidáme 100 g vlažného medu a vše dobře promícháme. Masku na pokožce ponecháme 10 – 12 minut. Tato maska očišťuje pokožku, má dezinfekční účinky, zjemňuje pokožku.

Nadýmání

Med s jablečnou šťávou podstatně zlepšuje stav střevní mikroflóry. Podáváme 1 lžíci medu s 1 sklenicí moštu. Po dvou měsících užívání zmizí nadměrný zápach stolice a nadměrná tvorba střevních plynů.

Nachlazení

Užíváme med s teplým mlékem, tj. do šálku mléka dáme lžíci medu, nebo 100 g medu smícháme se šťávou z jednoho citronu nebo se šťávou z křenu v poměru 1 : 1. Je lépe si lehnout, protože se budeme potit.

Nachlazení se také léčí tak, že nakapeme 15 – 20 kapek propolisové tinktura do vlažné vody a vypijeme.

Naražený kloub, nebo jiné obraženiny

Přiložíme obklad z propolisové tinktury. Po 15 minutách nastane zmírnění bolesti, pak namažeme propolisovou mastí.

Nemocná játra

1 kg medu smícháme s 1 kg černého rybízu a užíváme po 1 čajové lžičce 3 x denně 30 minut před jídlem. Pokračujeme do dobrání směsi.

Při onemocnění jater se doporučuje ráno užívat 30 – 50 g medu s 1 kávovou lžičkou mateří kašičky a v 17.00 hod 1 polévkovou lžíci medu s 1 čajovou lžičkou pylu.

Nebo 1 lžíci medu rozmícháme s jablečnou šťávou a užíváme ráno a večer.

Při léčbě jaterních chorob také můžeme podávat čaj z jablečníku a sladíme medem. Pijeme 2 x denně sklenici při zánětu jater a ledvin.

Nespavost

Na noc si připravíme sklenici teplé vody s 1 lžící medu. To uklidňuje a vyvolá klidný spánek. Jiný tak neškodný lék, jako je med, na nespavost neexistuje.

Ruské lidové léčitelství má proti nespavosti svůj osvědčený prostředek. Vypít před spaním 1 sklenici láku z naslano naložených okurek a k tomu jenu lžičku mede asi půlhodiny před spaním.

Neuróza srdce, hysterie

Společně s užívanými léky se osvědčilo užívat i přírodní med 1 – 2 měsíce po 30 g 3 x denně. Večer před spaním je nutné med rozpustit ve sklenici teplé vody a vypít. Většinou již po týdnu až dvou týdnech začínají nemocní dobře spát a zvýší se jim fyzická aktivita.

Pásový opar

Toto onemocnění je způsobeno viry a často se dá vyléčit propolisem.  Léčíme potíráním propolisovou tinkturou a po vytvoření stroupků natíráme propolisovou mastí.

Písek v ledvinách

1 kg čerstvé kořenové petržele a 1 velký celer nastrouháme, přidáme 1 kg medu a 2 litry vody. Přivedeme do varu a necháme 3 dny stát, přecedíme a užíváme 3 x denně před jídlem 1 lžíci sirupu.

Pomočování u dětí

Dáváme večer kolem 17.00 hodiny 1 lžíci medu a necháme zapít sklenicí vody. Potom již příjem tekutin omezíme. Před spaním dáme dítě vyčůrat a ještě mu dáme lžičku medu. Týden dáváme dítě na nočník po 24 hodině.

Nebo smícháme lžičku sušené třezalky tečkované a lžičku sušené zeměžluče, a spaříme ½ litrem vody a necháme luhovat 3 hodiny. Potom přecedíme a přidáme do sklenice 1 lžičku medu a pijeme 3 x denně. Léčebná kúra trvá 6 – 8 týdnů.

Popáleniny

Pokud ihned přiložíme na popálené místo tampon s propolisovou tinkturou, nevytvoří se ani puchýř. Na starší popáleniny, které se obtížně hojí, je vynikající mast z propolisu.

Poštípání

Propolisová tinktura zmírňuje bolesti po poštípání včelou nebo jiným hmyzem.

Proleženiny

Lehce potíráme propolisovou mastí.

Prostata

Projevuje se bolestí při močení, časté nutkání a zpomalování proudu moče. Než začneme čůrat, tak dobu u toho přešlapujeme. Prostata většinou postihuje mužské pacienty po 40 – 50 roku života. Jedná o 50 – 60 % mužské populace ve zmíněném věku. Tento problém mohou doprovázet i záněty.

Suverénně nejlepší lék na prostatu je vrbovka malokvětá, která určitě zmírní průběh prostaty a může prostatu i vyléčit. Užíváme podle závažnosti problému ve formě čaje 1 – 3 x denně. Prodává se i pytlíkový čaj. Pokud je tato nemoc doprovázena záněty, je možno vrbovku malokvětou kombinovat s propolisem vnitřně, ve formě propolisové tinktury 30 kapek 3 x denně do dl vody nebo do čaje. Účinným prostředkem proti prostatě je také pyl v množství 15 g denně se lžičkou medu. Doporučuji užívat 3 týdny a pak udělat týden přestávku a pokračovat do vyřešení problému. Prostatu nepodceňujte, při zanedbání, se z banality může vytvořit rakovina prostaty.

Průjmy

Užívání pylu je dobrý prostředek proti průjmu. Užíváme 1 – 3 lžičky pylu denně.

Psychické vyčerpání

Při psychickém vyčerpání je dobré si dát teplou lázeň nebo alespoň nohy po kotníky ponořit do teplé vody na 10 – 15 minut. Potom vypijeme čaj z máty peprné, dáme na sklenici vody 1 lžičku a spaříme. Do čaje dáme 3 lžičky medu a odpočineme si.

Při těžké duševní zátěži nebo při stresu je vhodné konzumovat 2 lžičky medu denně. Když to nestačí a tělesná aktivita dále klesá, tak užíváme 2 – 3 x denně polévkovou lžíci medu do sklenice jablečného moštu.

V tomto případě je také účinné zařadit k medu užívání pylu. To nás jistě posílí.

Rakovina

Při rakovině kůže můžeme jako doplňkovou léčbu použít odvar z měsíčku lékařského nebo řepíku, kdy postižené místo potíráme několikrát denně tamponem a na noc nejlépe propolisovou tinkturou nebo mastí.

Rány

Med výrazně podporuje hojení ran všeho druhu. Může se aplikovat buď přímo, nebo formou medové masti. Užití masti je efektivní při vředech, spáleninách, hnisajících ranách. Tradiční recept je 25 g včelího vosku se rozpustí s 25 g vepřového nesoleného sádla na vodní lázni a po určitém ochlazení směsi, ale kdy je směs ještě v tekutém stavu se přidá žloutek a 25 g medu a vše se dobře promíchá. Mast není určena pro dlouhodobé skladování.

Med je možno aplikovat do rány bez jejího většího čištění, protože dovede zabezpečit dokonalou asepsi okolního prostředí a případné nečistoty vytahuje. Medové obvazy se vyměňují 1 – 2 x denně. Vhodné například při odření kolen do krve.

Starobylý recept masti uřčení k hojení ran je obyčejný med. Tento recept kdysi používaný je dosti účinný. Ve chvíli, kdy nemáme po ruce žádné standardní lékárenské výrobky, nám zmíněná mastička prokáže neocenitelnou službu. Smícháme stejné množství, například polévkovou lžíci, nesoleného vepřového sádla, medu, žitné jemně mleté mouky. Směs promícháme a povaříme. Necháme vychladnout a uchováme nejlépe v ledničce. V případě potřeby se mast nanáší na čistě vypranou a vyžehlenou látku, nebo na sterilní obvaz, který několikrát složíme a přiložíme na postižené místo. Měníme každé 4 hodiny a za několik dní se rána zcela zahojí.

Rány, které se nehojí

Med pomáhá hojit otevřené rány, jež se nezajizvují, nebo jsou po chirurgickém zákroku zdrojem potíží. Zase je jedná o starodávnou lidovou zkušenost a o běžný domácí recept. Med potlačuje bakteriální infekci, brání jejímu rozšíření a vytváří podmínky pro hojení kůže.

Při aplikaci medu do rány, na rozbolavělé sliznice, bude postižený mít zpočátku pocit pálení, ale ten není důvodem k přerušení terapie.

Rekonvalescence

Na posilnění organizmu je účinné užívání medu s pylem.

Vynikajícím posilujícím prostředkem po těžkých operacích a nemocech je naklíčená pšenice ochucená medem. Tato kombinace je také prospěšná po přílišném vysílení, chudokrevnosti, nízkém krevním tlaku, u žen které nemohou přijít do jiného stavu, posiluje mužskou potenci. Naklíčená pšenice s medem je vhodný přídavek do stravy dětí i dospělých v množství 1 – 2 lžičky denně.

Revmatické problémy

Opotřebení bederních a kolenních kloubů, artróza bývá velmi bolestivá. Asi 80 % pacientů léčených propolisovou mastí po týdnu léčby necítí již bolest, u ostatních se bolest zřetelně zmírní.

½ kg medu zahřejeme na 36 °C a prosejeme do něj 50 g čistého sirného květu z lékárny a dobře promícháme. Užíváme 1 x denně ráno nalačno 1 čajovou lžičku.

Problémy s krční a hrudní páteří, mažeme propolisovou mastí a již za první týden zaznamenáme zřetelné zlepšení.

Růže

Lidový recept, který funguje, zní. Kousek červené přírodní bavlněné látky velký jako dlaň roztrháme na malinké kousky a smícháme s medem. Rozdělíme na tři části a začneme ráno před východem slunce, kdy směs přiložíme a zavážeme. Převaz obnovíme v odpoledních hodinách a na noc. Aplikuje se každý den do vyléčení.

Skleróza

Vážným nebezpečím pro naše zdraví je skleróza mozkových cév, související s charakteristickými psychickými a neurologickými poruchami. Varovné předzvěsti točení hlavy, bolesti hlavy, únavy spojené s intenzivní psychickou prací, zhoršením paměti, nespavostí, zácpou a celkovou malátností se sklony k této chorobě mohou projevovat. Abychom této chorobě předešli, tak omezíme přejídání, pití alkoholu, kouření a zařadíme do svého jídelníčku ve zvýšené míře ovoce a zeleninu. Prospěšné je rovněž zařadit zvýšené pití čajů z bylinek, které zaměříme na úpravu procesů látkové výměny, zlepšení mikrocirkulace krve v mozkových cévách a v kardiovaskulárním systému.

Jeden takový recept zní. Vezmeme stejný díl 20 g těchto bylin. List jmelí, plody hlohu, routy vonné, přesličky rolní, průtržníku lysého. Vše smícháme a jednu polévkovou lžíci spaříme 300 ml vroucí vody a necháme luhovat asi 20 min. Užíváme 3 x denně 1 dl před jídlem. Večer před spaním budeme pocucávat co nejpomaleji 2 čajové lžičky medu. Již po měsíci této terapie pocítíme výrazné zlepšení stavu.

Druhý recept. Rozetřeme na mělkém talíři cibuli a vytlačíme šťávu. Sklenici cibulové šťávy dobře smícháme se sklenicí medu. Máme-li med cukernatý, tak ho zahřejeme ve vodní lázni a rozpustíme ho. Užíváme 1 polévkovou lžíci 3 x za den 1 hodinu před jídlem, nebo 2 – 3 hodiny po jídle. Tento recept je dobrý při ateroskleróze a při mozkové skleróze.

Osvědčená je i léčba medem s příměsí 5 – 10 % pylu. Užíváme 2 – 3 x 1 čajovou lžičku denně.

Ještě jeden obyčejný recept, který slouží k léčení stařecké sklerózy. Vezmeme 60 g suchého kořene omanu a 60 g propolisu. Kořen nakrájíme a s propolisem vložíme do sklenice a zalijeme litrem vodky. Necháme luhovat 14 dnů. Léčebný cyklus je do vybrání zásoby, tj. 20 dní. Užívá se 25 g 2 x denně, ráno a večer.

Slabost

Může být různého původu, po překonání nemoci, po operaci, po prožitém traumatu, například při rozvodovém řízení, ztrátě blízkých, apod.

Smícháme 1 díl mateří kašičky s 20 díly vodky a 3 x denně užíváme hodinu před jídlem 15 kapek v půl sklenici teplého mléka.

Smícháme šťávu ze 150 g aloe, 250 g medu a 350 ml červeného vína a necháme týden luhovat . Užíváme 3 x denně 30 min před jídlem 1 polévkovou lžíci.

Srdce posílíme a přispějeme k jeho vyléčení

Smícháme šťávu z aloe 100 ml, 300 g medu, 100 g nadrobno nasekaných vlašských ořechů, 2 citrony. Užíváme polévkovou lžíci 3 x denně.

Smícháme 500 g medu, 7 středně velkých citronů, 5 středně velkých hlaviček česneku a necháme v pevně uzavřené sklenici týden luhovat na tmavém místě. Užíváme 3 x denně 2 polévkové lžíce 30 minut před jídlem. Trvání kůry je 1 měsíc.

Smícháme 1 citron, 1 sklenici rozinek, 1 sklenici vlašských ořechů, které umeleme a 1 sklenici medu. Vše rozmícháme a užíváme 3 x denně 1 polévkovou lžíci.

Je známo, že med velice dobře podporuje práci srdečního svalu a v pravidelném podávání se osvědčil např. v syndromu starého srdce, tj. slábnoucí oběhová činnost ve vyšším věku bez organického nálezu na srdci, angína pektoris, následky a rehabilitace poškození srdečního svalu infekčními poruchami, akutním revmatizmem v podobě revmatické horečky, oběhové potíže při Basedowově chorobě, při esenciální hypertenzi, při srdeční slabosti vzniklé následkem stresu, při srdeční neuróze a arytmii.

Med také vhodně potencuje účinek naordinovaných léků na srdce. Průměrná doporučená dávka je 4 x denně 15 – 20 g po dobu jednoho měsíce, pak uděláme týden přestávku a můžeme pokračovat.

Svrbění různého původu

Potíráme propolisovou tinkturou. Někdy se může vyskytnout svrbění bez zjevné příčiny a na neobvyklých místech. Například svrbění na očních víčkách. Při potírání tamponem musíme dbát, aby se tinktura nedostala do oka. Svrbění konečníku zde vetřeme do vnitra. Zkrátka svrbění může vzniknout kdekoliv na těla. Při použití propolisové tinktury nastane úleva téměř okamžitě a již se zpravidla neopakuje.

Škytání

Při dlouhodobém škytání, které trvá i několik týdnů se podá pacientovi 10 kapek patnácti procentního alkoholového výluhu propolisu. Po podání kapek nastane úleva a můžeme podat ještě 1 g propolisového granulátu. To můžeme v případě potřeby aplikovat každý den, dokud se škytání neuvolní.

Štítná žláza

Propolisovou tinkturou můžeme provádět doplňkovou léčbu struny. Aplikujeme 3 x denně 30 kapek po dobu 3 měsíce.

Tenisový loket

Bolestivé místo a jeho okolí potíráme propolisovou mastí.

Trombóza

Užíváme vnitřně 3 x denně 30 kapek propolisové tinktury. Léčení je dlouhodobé od 3 týdnů do jednoho roku. Vždy po dvou týdnech uděláme 1 týden přestávku.

Tuberkulóza

Při plicní TBC má podávání medu výrazný podpůrný účinek v řadě osvědčených kombinací.

1,20 kg lipového medu, sklenice jemně nařezaného listu aloe vera, 1 dl olivového oleje, 25 g březových pupenů, 10 g lipového květu, 2 sklenice vody. Med ohřejeme a přidáme aloe, necháme 5 – 10 minut mírně povařit a přecedíme. Listy vymačkáme a po vychladnutí do něho zamícháme výluh z pupenů lípy. Směs si můžeme rozdělit do menších lahviček a do každé ještě přidáme stejný díl olivového oleje. Před upotřebením protřepáme. Užíváme 1 polévkovou lžíci 3 x denně. Lék je dobrý na TBC i jiné plicní choroby.

Z kořene ománu nebo květu podbělu se připraví čaj, jedna lžička na ¼ litr vody se krátce povaří a po vychladnutí se přidají 2 lžičky medu. Užíváme 3 x denně.

Jiná možnost je použití směsi strouhaného křenu a medu v poměru 1 : 1. Užíváme 1 lžičku 4 x denně po dobu 6 týdnů. Mohou se dostavit průjmy a silnější pocení. V tomto případě léčbu přerušíme.

Vředy na končetinách

Při poškrábání a jiných poraněních se povrch ran ošetří peroxidem vodíku a lehce osuší gázou. Potom se na 12 hodin přiloží obvaz s propolisovou mastí. To vede k zahojení i tam, kde běžná léčba je neúčinná.

Zápal děložního krčku

Zápaly, které jsou způsobeny trichomonou vaginalis, patogenními plísněmi nebo smíšenými bakteriálními plísněmi se používá 3 % roztok propolisu v 96 % etylalkoholu. Léčení trvá 7 – 10 dní, nejlépe na noc 1 x denně ošetříme navlhčeným tamponem postižené místo.

Zácpa

Med působí jako regulátor stolice, slabě projímá, ale při průjmech desinfikuje a tím vlastně mírně staví. Užíváme 3 x denně 1 lžičku medu.

Zánět kloubů

V pozdním podzimu vykopeme kořeny šípků, rozemeleme je a dáme 2 lžičky do ½ litru vody a 10 minut povaříme. Užíváme 4 x denně ½ sklenice s 10 kapkami propolisové tinktury půl hodiny před jídlem. Bolesti v kloubech ustanou při pravidelném užívání za 2 až 3 měsíce.

Zánět ledvin

Protizánětlivé účinky medu využijeme všeobecně i při léčení chorob ledvin a močových cest. Doporučuji 50 – 100 g medu denně v kombinaci s urologickým čajem, můžeme také podávat šípkový čaj a ještě přidat 2 x denně 30 kapek propolisové tinktury. Praktikujeme 14 dní a pak na týden přerušíme, v tomto cyklu pokračujeme až do vyléčení.

Při písku v močových cestách a kaméncích podávání medu zklidňuje poměry v močovém traktu.

Zánět slinivky

Užíváme propolisovou tinkturu při chronickém zánětu slinivky 30 kapek, 3 x denně do sklenice vody, hodinu před jídlem po dobu 3 – 4 týdny.

Ženský přechod

Je dobré užívat 1 x denně 10 kapek propolisové tinktury do 0,5 litru čaje po dobu asi 1 roku. Velice dobrých výsledků se také dosahuje dlouhodobým užíváním pylu.

Žloutenka

Po infekční žloutence se u nemocných objevují časté a dlouhodobé poruchy zažívacího traktu. Někdy po nevinných jídlech a o dietních chybách ani nemluvím, se dostavují bolesti břicha, někdy i průjem. Osvědčilo se vzít si ráno a večer 1 polévkovou lžíci medu, rozmíchaného ve sklenici jablečného moštu. Již po několika dnech se objeví nápadná úleva. Mošt můžeme nahradit 1 polévkovou lžící jablečného octa.

Dále můžeme aplikovat 1 čajovou lžičku medu s několika kapkami propolisové tinktury nebo nakapat 5 – 6 kapek propolisové tinktury na kostku cukru.

Žlučníkové potíže

Užíváme 1 polévkovou lžíci medu rozmíchanou ve sklenici jablečného moštu. To nám podstatně zlepšuje střevní mikroflóru a při pravidelném užívání asi po dvou měsících mizí nepříjemný zápach stolice a odstraní se nadýmání. Tato léčba nás může slabě prohánět, ale desinfikuje. Můžeme přidat i 25 g pylu denně.

Užíváme 2 x denně 1 polévkovou lžíci medu, 1 čajovou lžičku olivového oleje a malé množství citronové šťávy. Po aplikaci si lehneme na ½ hodiny na pravý bok a budeme odpočívat. Užíváme dlouhodobě.

Jako doplněk k hlavnímu léčení použijeme 3 x denně šťávu z černé ředkve s medem.

Léčba včelími produkty je účinná, přírodní, chuťově příjemná, snadno dostupná a velice jednoduchá. Pokud budete dodržovat předepsané dávky, tak se nemůžete předávkovat a nemůže se nic neočekávaného stát, vyjma alergických reakcí, a to velice výjimečně, ale to si každý pohlídá při léčení, podle přístupu svého těla. Raději používejte med přímo od včelaře, to je jistota, že se nesetkáte s náhražkami. Zcukernatělý med není na závadu, je to známka, že se jedná o pravý med bez náhražek a stabilizátorů. Pokud chceme mít med opět tekutý, stačí ho mírně zahřát na vodní lázni.

zdroj : www.honzazkrkonos.cz/?page_id=722

—————

Zpět