Přejeme mnoho dobrého do nového roku 2014! - Permalot

16.01.2014 00:10

Přejeme mnoho dobrého do nového roku 2014!

Od posledního zpravodaje uběhlo již zhruba 2,5 roku. Pokusíme se tedy velice krátce podat přehled, co se událo.


V roce 2011 jsme zorganizovali kurz komunitního žití s Diane Christian, dále Evropské setkání slaměných stavitelů (ESBG) a mezinárodní kurz stavění z velkých slaměných balíků, během nichž jsme postavili stodolu a autobusovou zastávku v Bouzově.

V čase následujícím poté jsme potřebovali odpočinout a věnovat se více soukromým záležitostem. Jedinou fungující aktivitou tedy byla lesní školka Rarášci. To se také odrazilo na našich stránkách - můžete na nich nahlédnout do obrázků dětských her a zaposlouchat se do rádiových reportáží natočených ČR Olomouc.
Díky projektu ČSOP jsme mohli zakoupit pasterizátor a plničku bag-in-box. Poslední čtyři roky však byla sklizeň velice nízká (sucho, deště, pozdní mrazíky, květopasi).

V květnu 2013 jsme se přestěhovali do Norska, kde hodláme pobývat 2 roky a načerpat inspiraci a do naší rodiny přivést něco z Maxovy skandinávské kultury. V našem domě pobývala do prosince rodina, která se pečlivě o vše starala. Po nich měl přijít kamarád, který však dva dny před nastěhováním přijal jinou práci. Nabízíme tedy k dlouhodobému pronájmu naše stavení na střední Moravě na dobu 1,5 roku, případně i více:

U domu je zázemí pro lesní školku, v domě profesionální kuchyň, faremní vybavení (malotraktor, lisy na ovoce, permakulturní zahrada a další pozemky s bohatou úrodou ovoce, bobulí a ořechů. Dům je 130 let starý, avšak vybavený podlahovým topením, možností dvojího vytápění dřevem, solárními kolektory a připraveným 12V systémem.

Dům je situovaný na kraji vesnice, zahrada je otevřená do krajiny luk a lesů, s možností chovu drůbeže. V domě jsou 3 obytné místnosti, koupelna, vstupní prostor, místnost s kotlem a zimní zahrada.

Nájemné za využití lze částečně dohodnout podílem na údržbě pozemků a domu. Několik obrázků najdete na www.permalot.org  nebo https://www.facebook.com/media/set/?set=a.504335479625798.1073741825.194165397309476&type=1
Dům je možné dopředu prohlídnout po předchozí domluvě. Máte-li zájem, napište prosím o sobě zprávu na email: radka@permalot.org


Zájemci by měli mít praktické schopnosti, realistická očekávání ohledně vesnického života, měli by být pozitivně naladění. K domu patří 3 milé kočky.


***
Rádi bychom doporučili stránky některých lidí, kteří se věnují podobným činnostem:

Permakultura: Mirek Jílek a/nebo: https://zelenycarodej.cz/teamzc.php
Přírodní stavitelství, dřevo/hlína: Jakub Gajda: https://www.prirodnibydleni.cz/
Přírodní stavitelství, sláma/hlína: Jakub Wihan: www.jakubwihan.com
Asociace lesních mateřských škol: https://lesnims.cz
Zajímavá byla také tato konference:

Stavby z přírodních materiálů 28.-2.3.2013 Praha
Více na https://www.baobaby.org/


Chcete-li se obrátit přímo na nás, napište prosím email. Domy a pozemky v Podolí však nyní budou provozovány soukromými osobami, jejichž soukromí chceme chránit.

Se srdečným pozdravem vám na dálku mávají

PermaLot/ Radka a Max Jensenovi

Klikněte zde pro odhlášení odběru tohoto newsletteru

 

—————

Zpět