Příběh našeho domu

05.01.2014 14:45

Příběh našeho domu

Postavili jsme dům ze dřeva a ovčí vlny.

Trvalo nám to 3 měsíce. Stál 600 tisíc korun. 

Je nezávislý na energetických sítích. Postavili jsme jej (téměř) sami.

Inspiroval nás jeden citát:
„Lidé, kteří říkají, že něco není možné udělat, by neměli rušit ty,

kteří to dělají.“

 

 

Začátek od konce

Jsme Petr, Zdenka, Jasmínka a Modřínek. Bydlíme na úpatí Chřibů, 1km od cesty, 2km od vesnice. Staráme se o 3,5ha pozemku, z čehož polovinu tvoří starý předválečný sad jabloní, slivoní a třešní, sem tam hrušeň. Zbytek jsou louky, zahrada, kousek divočiny a lesa.

Bydlí s námi dvě kočky a proměnlivý počet koťat. V současné době obhospodařujeme 3 včelí úly a na letní sezónu se k nám přidalo 15 ovčích sekaček udržujících podrost v sadu a na louce.

V lednu 2011 jsme se nastěhovali do domku, který jsme si postavili ze dřeva a ovčí vlny. Strávili jsme tu už druhou zimu a je to stále lepší. Sázíme, pečujeme, sklízíme, vytváříme přírodní zahradu s využitím principů permakultury. Zdenka zvelebuje zeleninovou zahrádku, já více stromy. Rádi spíme venku. Rádi jíme med. Rádi posloucháme zpěv ptáků nebo pozorujeme srny, divočáky, zajíce či lišky. Jsme rádi za to, že naše děti mohou vyrůstat ve volné přírodě, v rytmu ročních dob a dechu Země.

Loni jsme kouzlili povidla, předloni mošt, letos možná budeme sušit. Zatím je pořád co objevovat a rozvíjet. Učíme se tady vytvářet harmonické prostředí, ve kterém by mohli lidé žít v souladu s přírodou. Nabízíme místo i druhým lidem pro inspiraci či společné hledání.

Současný stav je výsledkem našeho životního příběhu, ve kterém se prolíná zájem o ekologii, zážitková pedagogika, přírodní výchova, zkušenosti ze zahraničních cest v Africe a Americe, zájem o rodové osady, snaha o smysluplné tvoření v souladu s přírodou a několik dalších témat.

 

Přípravy

Předchozích 7 let jsme se každý rok stěhovali. Viděli jsme hodně domů, procházeli jsme mnoho pozemků, zajímali se o alternativní stavby. Přesto jsme neměli žádné zkušenosti se stavěním, což v nás vyvolávalo respekt a dlouhou dobu odrazovalo.

Vytvářeli jsme si různé modely, plány, představy. Do našeho života se dostalo několik lidí, kteří nás posouvali kupředu. Klíčové bylo setkání s Honzou Pospíšilem, který zrovna začínal svůj projekt na pomoc lidem, kteří si chtějí levně a ekologicky postavit dům. Díky němu se naše představy začaly usazovat a mně se dostalo poslední kapky potřebné podpory. Co jsem neuměl, to mě Honza naučil. Co jsem se neuměl naučit, udělal nakonec on.

 

Zpětně vidím, že pro nás bylo důležité stanovení kritérií, která nám pomáhala v rozhodování:

  • Nezadlužit se – nebrat úvěry ani hypotéku.
  • Ekologie materiálů – maximálně využít jednoduché materiály, bez nevratných úprav, aby je příroda mohla zpátky vstřebat. V něčem je pro nás vstřebatelnost opravdu důležitější než trvanlivost. Vzhledem k proměnám technologií a životního stylu jsme se nesnažili stavět dům pro několik pokolení.
  • Nenápadnost – aby byl domek schovaný v krajině a nepoutal na sebe pozornost.
  • Nezávislost – nezávislost na veřejných sítích.
  • Opravitelnost – jednoduchost stavby a zvolení takových systémů, které jsem schopen (se svými znalostmi) sám opravit.

 

 

 

 

 

Stavba

Čistá stavba započala 15. října. 21. ledna jsme se nastěhovali.  Detailní průběh stavby a technické detaily přesahují rámec tohoto článku. Základní parametry:

Rozpočet: 600 tisíc Kč

Materiál: dřevěná konstrukce, izolace z ovčí vlny, postavení na pilotech, střecha z pálené tašky

Zajištění zdrojů: elektřina ze slunce, voda ze studny, dřevo z okolních stromů.

Další detaily: rozvody světel na 12V, spotřeba vody cca 50l na den pro 4-člennou rodinu, kompostovací záchod.

 

Více informací hledejte na www.svobodnydomek.cz

 

 

Přírodní život

Snažíme se tvořit místo, ve kterém mohou lidé a ostatní bytosti přírody žít ve vzájemné úctě a harmonii. Stavění domu pro nás bylo velkou školou života. Povedlo se nám to také díky kamarádům, kteří nám pomohli. Největší překážkou byly obavy. Pak už to šlo.

Hlavní pro nás je ale samotný přírodní život, kvůli kterému jsme to celé dělali. Těší nás být v blízkém kontaktu s přírodou a objevovat možnosti soužití člověka a přírody ve vzájemné úctě a spolupráci. Pro některé lidi je takový život samozřejmostí, pro jiné exotikou. A pro některé je dobrodružnou cestou poznávání sebe, Života a Země.

Těší nás, že můžeme takové prostředí nabídnout i našim dětem a rozvíjet jejich citlivost a vnímání. Jeden příklad za všechny nám dala šestiletá Jasmínka, která se právě učí číst. Když jezdíme vlakem, snaží se louskat názvy stanic. Jednou nám řekla: „Já si stejně tuhle stanici pamatuju.“ „A podle čeho?“ „Podle té velké lípy.“

Pak jsou tu ranní výpravy ke slepicím, přehánění ovcí, pozorování veverek, lišek a laní. Jsou tu ohně a spaní venku, dělání čerstvého moštu, výpravy na houby, sušení bylin a další klenoty, které si společně nadělujeme.

Chtěli bychom vám tady nabídnout informace, které vás mohou posunout ve vašem směřování, tříbení, rozhodování. Přírodní život není pro každého, ale pro spoustu lidí je. Má svá kouzla a má i své výzvy.

Podle reakcí lidí je naším posláním nabídnout druhým příklad uskutečnění. My sami nejsme stavaři. Oba jsme vyrůstali ve městě. Teprve postupně jsme se dostávali k přírodě, k ekologii, permakultuře, teprve postupně jsme se dostávali krůček po krůčku tam, kde jsme dnes.

Nakonec jsme sehnali nádherný pozemek, postavili příjemný svobodný domek. Na začátku jsme se toho báli. Hodně lidí nás odrazovalo. Teď jsme rádi, že jsme se vším dokázali prokousat a že můžeme dále tvořit náš příběh.

V našem hledání pozemku a stavění jsme udělali spoustu zbytečných chyb. Hodně jsme si prošlapávali sami. I proto vznikl projektwww.svobodnydomek.cz, abyste nemuseli naše chyby opakovat.

 

Hodně štěstí ve vašem svobodném tvoření.

Petr, Zdenka, Jasmínka a Modřínek

 

—————

Zpět