Všemocný česnek ?

29.05.2018 10:07

Všemocný česnek?


Česnek je již dlouho považován za zdravou přísadu a k léčení nemocí se používá po tisíce let. Vědci ale stále diskutují o nejlepším způsobu, jak česnek připravit. Způsob, jakým tělo těží z česneku, je totiž pro vědce po celá léta záhadou.

Jediný stroužek česneku obsahuje více než 400 užitečných léčivých složek. Záleží však na tom, kde a jak se rostlina pěstuje a jakým způsobem se zpracovává. Je známo, že česnek je přírodní antibiotikum. Má prokázané dezinfekční, antibakteriální, antimykotické a antivirotické vlastnosti a je účinnou prevencí chřipky či nachlazení. Podporuje pocení a odkašlávání a je pomocníkem nejen při častých zánětech horních cest dýchacích nebo chronickém zánětu průdušek, ale také při průduškovém astmatu, protože navíc uvolňuje křeče.

Látky obsažené v česneku čistí cévy a snižují hladinu cholesterolu. Podle některých studií také organické sloučeniny síry obsažené v česneku jsou účinné proti buňkám glioblastomu, agresivního mozkového nádoru.  Česnek snižuje tlak krve a působí proti srážlivosti krevních destiček. Zvyšuje celkovou odolnost organismu.

V nedávné studii, kterou vydali vědci z University of Nottingham, experti dospěli k závěru, že česnek může snížit riziko vývoje některých druhů rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Zpráva vědců byla publikována v časopise Trends in Pharmacological Sciences.

Kromě toho se ukázalo, že je důležitý i způsob, jakým se česnek připravuje, protože ten může mít vliv na jeho léčivou schopnost. Vědci však nebyli schopni určit, který způsob přípravy je nejúčinnější.

Česnek při přípravě produkuje celou řadu sloučenin síry, ať už je nasekaný, fermentovaný v alkoholu nebo lisovaný na olej. Podle výzkumníků mohou tyto sloučeniny síry ovlivnit „plynné signální molekuly", tedy plynné molekuly, které jsou syntetizovány vnitřně v organismu, tkáni nebo buňce, nebo jsou přijaty organismem zvenčí, a které se používají k přenosu chemických signálů, které indukují určité fyziologické nebo biochemické změny v organismu.

Termín zahrnuje plyny jako kyslík, oxid uhličitý, oxid dusnatý, oxid uhelnatý, sirovodík, oxid siřičitý, oxid dusný, kyanovodík, amoniak, methan, vodík, ethylen, které jsou přirozeně vyráběny v lidském těle.

Změněné hladiny plynných signálních molekul se objevují u lidí trpících mnoha nemocemi a mohou mít obrovský dopad na buněčnou komunikaci a udržení rovnováhy v těle, vysvětluje server The Independent. „Tyto molekuly poskytují rostlinám, které rostou ve volné přírodě, ekologickou výhodu," vysvětluje doktor Peter Rose, biochemik z University of Nottingham a hlavní autor studie. „Jsou také biologicky aktivní v buňkách a tkáních savců, ale nevíme, jak jsou u lidí metabolizovány,“ říká expert.

A i když se stále diskutuje o optimální technice pro přípravu česneku, vědci se shodli na tom, že česnek je jedním z několika druhů rostlin, které mají silné povzbuzující schopnosti. „Existuje spousta možností, jak najít cestu, která by mohla snížit riziko onemocnění a zlepšit lidské zdraví. Ale všechno se vrací k základním otázkám - co se vlastně děje s těmito sloučeninami, když je metabolizujeme?" uvádí doktor Rose.



Zdroj: https://veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/222441-vsemocny-cesnek-muze-snizit-riziko-vyvoje-nekterych-druhu-rakoviny-klicova-je-jeho-priprava/#

 

 

—————

Zpět