Vzdušná nadvláda Ameriky: Piloti USA zvládají řídit 3 stíhačky naráz díky mozkovému implantátu

21.09.2018 08:45

Vzdušná nadvláda Ameriky: Piloti USA zvládají řídit 3 stíhačky naráz díky mozkovému implantátu

Moderní technologie umožňují vojákům odstup od přímé konfrontace s nepřítelem. Díky bezpilotním dronům mohli piloti USA poprvé v historii  možnost sedět v řídícím středisku vzdáleném tisíce kilometrů od cíle a shazovat bomby na Střední východ. Nyní to samé zvládnou bez použití rukou, stačí na příkazy pomyslet.

Americká agentura DARPA představila světu projekt, na kterém v tichosti pracovala od roku 2015. Technologie umožňuje jedinému pilotovi kontrolovat vícero strojů naráz jen svými myšlenkami.

Od dnešního dne mohou být mozkové signály využity pro ovládání ne jednoho, ale hned trojice letounů zároveň,” zmínil Justin Sanchez, ředitel agentury DARPA z oddělení biologických technologií.

Už v roce 2016 byl dobrovolník s mozkovým implantátem schopný ovládat na simulátoru bojový letoun a udržovat další dva ve formaci. Vše jen díky pilotovým myšlenkám, jejich čtení a přenášení skrze speciální zařízení k letounům.

Následující rok přibyla funkce haptické odezvy, která pilotovi v případě změny kurzu vyslala do dlaní vibrace.

Elektrody se musí operativně umístit do lebky

DARPA zatím pro operace, které jsou pro umístění elektrod do mozku nezbytné, využívala dobrovolníky s různými stupni paralýzy. Aby nebylo zapotřebí provádět operativní zákrok, odstartovala agentura nový program nazvaný NExt-Generation Nonsurgical Neurotechnology (N3). Jak napovídá název, cílem bude eliminovat nutnost operativního zákroku. Vzhledem by se měla budoucí verze určená pro zdravé piloty podobat EEG čepici, která sleduje změny elektrického signálu způsobené mozkovou aktivitou.

Připravovaný systém N3 umožní pilotům splnit misi a kdykoliv speciální helmu sundat. To stávající verze neumožňuje. “Srovnání nového ovládání s joystickem nebo myší a klávesnicí je naprosto nepřesné a nevystihuje ani zdaleka potenciál technologie N3,” zmínil tiskový mluvčí agentury DARPA.

Zdroj: Futurism

 

—————

Zpět